Београдски фестивал фотографије „Визуализатор 2014“

Београдски фестивал фотографије „ВИЗУАЛИЗАТОР 2014“  биће одржан од 12. до 23. децембра 2014. на више локација у Београду. Фестивал је мултидисциплинарни догађај који повезује институције и појединце из различитих сфера културног, образовног и уметничког деловања.

Фестивал се састоји од низа изложби фотографије, међу којима је и добитник Пулицерове награде за фотографију, Едвардa Китинга, националног конкурса за најбољу новинску фотографију године у Србији, као и низа других излагача из земље и иностранства.

На различитим локацијама у Београду, у више музеја и галерија са разноврсним програмом трибина, радионица, изложби фотографије и предавања фотографа и стручњака из различитих области, истиче се значај уметности фотографије, а учесници ће анализирати фотографију из различитих аспеката: као визуелну уметност, социјални феномен и моћно медијско и образовно средство.

Фестивал има за циљ промоцију фотографске делатности, како у сфери медија, тако и у сфери уметности и образовања.

 

ПРОГРАМ:

12. децембар

18,30  изложба пољског аутора Мариуса Кубиелеса, Циклус фотографија “Бруно Шулц”, Народна библиотека Србије

14. децембар

14 -17  Радионица “Савремене тенденције у кустоским праксама”, Дом омладине Београда, трибинска сала I спрат

18. децембар

17.00 Трибина Фотографске организације Србије, Тржни центар Зира

Синергијом свих значајних чинилаца на нашој фотографској сцени желимо да успоставимо међусобну сарадњу, формулишемо заједничке циљеве и поставимо високе стандарде у професији. Такође и да омогућимо решавање проблема ауторских права фотографа, али и поштовање етичких стандарда.На трибини учествују учесници из земље и региона.

19.00  ИЗЛОЖБА ЕДВАРДА КИТИНГА, добитник Пулицерове награде, “Грађани Њујорка”, тржни центар Зира

19. децембар

15.00 Улична изложба плаката, подземни пролаз на Теразијама, код Палате Албанија и на Зеленом венцу

20. децембар

17.30  Трибина “Зумирање стварности” о медијима и фотографији, УК Пароброд

Савремена фотографија пружа медијима потпуно нове могућности и начине да се обрате својим читаоцима. Многи је користе јер “говори више од хиљаду речи”. Бројни су и изазови етике у времену опште таблоидизације и владавине сензационализма. У трци за “ексклузивним” фотографијама долази до кршења етичких норми и банализације јавног прост” ора. Да ли су тиражи постали важнији од етичких принципа? Како решити проблем непрофесионалног/неодговорног опхођења фотографа према својој, али и друштвено важној професији?

19.00 Изложба македонских аутора, “Елема Монохроматик”, УК Пароброд

21. децембар

14.30 Презентација књиге Камерадеси, УК Вук Караџић

16.00  Изложба фотографија ”Први светски рат”, УК Вук КарадЖић

Радионица “Заузми позу”, Академија уметности

22. децембар

15.00 Трибина “Катедра у кадру” о професији професора фотографије, зграда општине Врачар

Развој и промене у савременој фотографији неминовно су утицале и на приступ њеном изучавању, што су међу првима осетили и професионални едукатори, односно професори фотографије. Да ли су успели да се прилагоде и каква је њихова позиција данас у Србији?

19.00 Изложба Фото савеза Србије, УК Палилула

Радионица “Хидро енергетске фотографије”, ЕТФ

23. децембар

17.00 Трибина “Отворено о фотографији”, Дом омладине Београда

Феномен фотографије у себи скрива један медијски парадокс – најмасовнији и најприсутнији је медиј, а о њему се недовољно разговара и јавно дебатује. Због њеног свеприсуства у свим сегментима људског живота узима се здраво за готово. Према њој се заузима  површан и некритички став. Фотографија је престала да буде појединачна и постала је једно универзално тело. Као да нема почетак и крај. До те мере је универзална да сам појам фотографија мења значење.

19.00  Изложба PRESS PHOTO  Србија, најбоље медијске фотографије, Дом омладине Београда

vizuelizator