Beogradski festival fotografije „Vizualizator 2014“

Beogradski festival fotografije „VIZUALIZATOR 2014“  biće održan od 12. do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu. Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.

Festival se sastoji od niza izložbi fotografije, među kojima je i dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Edvarda Kitinga, nacionalnog konkursa za najbolju novinsku fotografiju godine u Srbiji, kao i niza drugih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na različitim lokacijama u Beogradu, u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografije i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti, ističe se značaj umetnosti fotografije, a učesnici će analizirati fotografiju iz različitih aspekata: kao vizuelnu umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja.

 

PROGRAM:

12. decembar

18,30  izložba poljskog autora Mariusa Kubielesa, Ciklus fotografija “Bruno Šulc”, Narodna biblioteka Srbije

14. decembar

14 -17  Radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama”, Dom omladine Beograda, tribinska sala I sprat

18. decembar

17.00 Tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira

Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda.Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje i regiona.

19.00  IZLOŽBA EDVARDA KITINGA, dobitnik Pulicerove nagrade, “Građani Njujorka”, tržni centar Zira

19. decembar

15.00 Ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu

20. decembar

17.30  Tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji, UK Parobrod

Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer “govori više od hiljadu reči”. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za “ekskluzivnim” fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prost” ora. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?

19.00 Izložba makedonskih autora, “Elema Monohromatik”, UK Parobrod

21. decembar

14.30 Prezentacija knjige Kameradesi, UK Vuk Karadžić

16.00  Izložba fotografija ”Prvi svetski rat”, UK Vuk KaradŽić

Radionica “Zauzmi pozu”, Akademija umetnosti

22. decembar

15.00 Tribina “Katedra u kadru” o profesiji profesora fotografije, zgrada opštine Vračar

Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?

19.00 Izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula

Radionica “Hidro energetske fotografije”, ETF

23. decembar

17.00 Tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine Beograda

Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima  površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.

19.00  Izložba PRESS PHOTO  Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine Beograda

vizuelizator

Ostavite odgovor