Akcija opomene na rušenje Varadinskog mosta

Akcijom opomene „Opet most“, koju je danas organizovao list „Dnevnik“ u saradnji sa umetničkom grupom „Led Art“, obeleženo je 16 godina od kad je u NATO bombardovanju naše zemlje srušen Varadinski most u Novom Sadu.

U okviru tog jedinstvenog performansa ispred zgrade Dnevnika na panoima izložene su fotografije porušenih novosadskih mostova u bombardovanju, kao i novoizgrađenih kojima se taj grad ponosi.

Na trotoar je položen i deo Varadinskog mosta uništenog 1. aprila 1999. godine, nazvan „Stub srama i opomene“, koji su prolaznici prekoračili, a prvi i svaki 50. učesnik u tom simboličnom činu dobili su na poklon po jednu grafiku i primerak lista „Dnevnik“.

Na izložbi ispred Dnevnikove zgrade na Bulevaru oslobođenja prikazane su umetničko-novinske fotografije koje su uradili eminentni novosadski fotoreporteri Branislav Lučić, Martin Candir, Jaroslav Pap i Darko Dozet.

Prolaznici su mogli da vide kako su ranije izgledali Varadinski i drugi mostovi u Novom Sadu, zatim kako su izgledali posle 1. aprila 1999. godine kada je NATO srušio prvi od tri novosadska mosta, a prikazan je i prelazak ljudi splavovima i skelama preko Dunava, u vreme bombardovanja i neposredno posle toga.

Predstavljene su i fotografije obnovljenih novosadskih mostova.

„Ova prva akcija znači da u Novom Sadu opet imamo mostove, a greda od bivšeg mosta, koju su prolaznici preskakali, jeste opomena da se mostovi više nikad ne ruše i da se tako nešto ne desi ni nama niti bilo kome na planeti”, izjavio je Tanjugu glavni i odgovorni urednik „Dnevnika“ Dragan Milivojević.

On je napomenuo da će ta akcija biti nastavljena svake godine na ovaj datum, a već za sledeću, u „Dnevniku“ nameravaju da u nju uključe i Novosađane koji imaju fotografije ranijih novosadskih mostova, one nastale u vreme bombardovanja ali i nove, kako bi bile predstavljene sugrađanima na narednoj takvoj izložbi.

Posle rušenja Varadinskog mosta, NATO projektili srušili su Most slobode 3. aprila 1999. godine, a do kraja tog meseca i Žeželjev most, čija obnova je još u toku.

Kao privremeno rešenje postavljen je cestovno-železnički most.

TANJUG/Zdravko Grumić