Акција опомене на рушење Варадинског моста

Акцијом опомене „Опет мост“, коју је данас организовао лист „Дневник“ у сарадњи са уметничком групом „Лед Арт“, обележено је 16 година од кад је у НАТО бомбардовању наше земље срушен Варадински мост у Новом Саду.

У оквиру тог јединственог перформанса испред зграде Дневника на паноима изложене су фотографије порушених новосадских мостова у бомбардовању, као и новоизграђених којима се тај град поноси.

На тротоар је положен и део Варадинског моста уништеног 1. априла 1999. године, назван „Стуб срама и опомене“, који су пролазници прекорачили, а први и сваки 50. учесник у том симболичном чину добили су на поклон по једну графику и примерак листа „Дневник“.

На изложби испред Дневникове зграде на Булевару ослобођења приказане су уметничко-новинске фотографије које су урадили еминентни новосадски фоторепортери Бранислав Лучић, Мартин Цандир, Јарослав Пап и Дарко Дозет.

Пролазници су могли да виде како су раније изгледали Варадински и други мостови у Новом Саду, затим како су изгледали после 1. априла 1999. године када је НАТО срушио први од три новосадска моста, а приказан је и прелазак људи сплавовима и скелама преко Дунава, у време бомбардовања и непосредно после тога.

Представљене су и фотографије обновљених новосадских мостова.

„Ова прва акција значи да у Новом Саду опет имамо мостове, а греда од бившег моста, коју су пролазници прескакали, јесте опомена да се мостови више никад не руше и да се тако нешто не деси ни нама нити било коме на планети”, изјавио је Танјугу главни и одговорни уредник „Дневника“ Драган Миливојевић.

Он је напоменуо да ће та акција бити настављена сваке године на овај датум, а већ за следећу, у „Дневнику“ намеравају да у њу укључе и Новосађане који имају фотографије ранијих новосадских мостова, оне настале у време бомбардовања али и нове, како би биле представљене суграђанима на наредној таквој изложби.

После рушења Варадинског моста, НАТО пројектили срушили су Мост слободе 3. априла 1999. године, а до краја тог месеца и Жежељев мост, чија обнова је још у току.

Као привремено решење постављен је цестовно-железнички мост.

ТАНЈУГ/Здравко Грумић