Bački Monoštor biser Gornjeg Podunavlja

Warning: is_file(): File name is longer than the maximum allowed path length on this platform (4096):

Izložba fotografija posvećena Bačkom Monoštoru, biseru Specijalnog rezervata prirode “Gornjem Podunavlju”, koji je od juna 2017. godine zaštićen i od UNESKO-a, biće otvorena u Arhivu Vojvodine 26. decembra u 19. časova, u ulici Žarka Vasiljevića 2a, u Novom Sadu.

Izložba je rezultat rada 14 renomiranih fotografa Foto kluba “Rada Krstić” iz Sombora i Foto asocijacije Vojvodine iz Novog Sada koji su tokom jeseni boravili na Drugom foto safariju u Bačkom Monoštoru. Zainteresovani će na izložbi imati priliku d in /storage/content/27/1008927/fotoasocijacija.org/public_html/wp-content/plugins/srbtranslatin/vendor/simplehtmldom/simplehtmldom/HtmlDocument.php on line 131

Izložba fotografija posvećena Bačkom Monoštoru, biseru Specijalnog rezervata prirode “Gornjem Podunavlju”, koji je od juna 2017. godine zaštićen i od UNESKO-a, biće otvorena u Arhivu Vojvodine 26. decembra u 19. časova, u ulici Žarka Vasiljevića 2a, u Novom Sadu.

Izložba je rezultat rada 14 renomiranih fotografa Foto kluba “Rada Krstić” iz Sombora i Foto asocijacije Vojvodine iz Novog Sada koji su tokom jeseni boravili na Drugom foto safariju u Bačkom Monoštoru. Zainteresovani će na izložbi imati priliku da vide radove: Darka Dozeta, Dušana Kozoderovića, Gorana Baraća, Gorana Mulića, Ištvana Viraga, Jaroslava Papa, Jovana Đikića, Lidije Andrejev, Nenada Mihajlovića, Petra Zamboa, Radivoja Hadžića, Roberta Getela, Slađane Pantelić i Snežane Lerh.

Na izložbi će se obratiti poznati fotograf prirode Jaroslav Pap koji decenijama svoju inspiraciju najvećim delom pronalazi baš u tim krajevima, organizator safarija Zdenka Mitić predsednica udruženja “Podunav” i diplomirani ekolog “Vanja Petković” rođena Monoštorka i predsednica humanitarno ekološkog udurženja “Čepom do osmeha”

Glavni cilj organizovanja foto safarija i pratećih izložbi je da lokalna zajednica u saradnji sa fotografima i foto udruženjima, združeno, vizuelnim stvaralaštvom promoviše očuvanje kulturne baštine lokalnog stanovništva i prirodna bogatstva UNESKO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“ ali i da doprinese popularizaciji turističkih potencijala tog regiona.

Monoštor je selo na severo-zapadu Vojvodine koje je zahvaljujući svojim meštanima do danas uspešno sačuvalo sklad prirode i tradicije u načinu života. Pored većinskog stanovništva – hrvatskih Šokaca, u selu žive i Srbi, Romi, Mađari, Nemci, koji kroz narodne običaje, nošnje, pesme, ples, govor, tradicionalne zanate i jaku vezu sa prirodom , koja okružuje selo, neguju svoje kulturno nasleđe. Monoštor je na teritoriji grada Sombora vodeće selo po razvoju turizma.

Monoštor, poetski nastrojeni kažu i selo na sedam Dunava. Bogato je raznovrsnim bidoverzitetom. Posebnim ga čini to što je ono jedno veliko ostrvo, okruženo Dunavom, kanalima i ritskim šumama .

Sa koje god strane da želite da uđete u selo morate preći most te ga to čini posebno zanimljivim. Sedam Dunava o kojima kruže mnoge legende i anegdote su sa zapadne strane kanal Dunav-Tisa-Dunav, sa severne prema istoku Kanal „Kralja Petra“, danas Veliki bački kanal, s istočne „Kiđoš“ koji dolazi iz Mađarske – Stari Dunav, Dunavac, Ustave.

Rezervat predstavlja jedno od poslednjih utočišta za živi svet vezan za poplavna područja. U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, ogroman broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira i više od 1000 biljnih vrsta…

Pokrovitelji Foto safarija su Mesna zajednica Bački Monoštor i grad Sombor, a izložbe Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 20. januara 2019.