Изложба фотографија у Музеју Војводине поводом „Фоторепортерске нове године“

„Фоторепортерска нова године“, коју деценијама наизменично организују фоторепортери “Дневника” и “Мађар Соа”, ове године биће одржана 26. децембра у 18. часова, у Музеју Војводине, Дунавска 37.

Посетиоци „Фоторепортерске нове године“ биће у прилици да виде изложбу фотографија „Чувари успомена и сведоци историје“, и да се друже и разговарају са познатим именима новосадске и војвођанске фотографије.
.
На изложби ће са 100 фотографија бити представљено више од 50 аутора, који су радили и стварали у Војводини од Другог светског рата до данас.

Ове је први пут да се “Фоторепортерска нова година” обележава на овакав начин, и изван “Дневника” и “Мађар Соа”.

До ове године манифестација је била затвореног типа, њој су могли да присуствују само фотографи и фоторепортери ове две медијске куће и поједине колеге из дугих редакција, и то искључиво по позиву домаћина.

Због лошег положаја фотографије и фоторепортерског позива , фоторепортери су одлучили да изађу у јавност и да својим изложбама, предавањима и трибинама у наредном периоду покушају да поправе пољуљани углед и положај своје професије.

Резултати удруживања фоторепортера, њиховог изласка у јавност, и првих активности су већ видљиви. Фото асоцијација Војводине, за само годину и по дана постојања уприличила је три изложбе фотографија, у Новом Саду, Кикинди и Нижњем Новгороду. Објављена је књигу о војвођанским фоторепортерима, која је бесплатно подељена заинтерсованима и ауторима који се на озбиљан начин баве фотографијом у Србији и свету.

Фото асоцијација је била организатор и недавног предавања добитника пулицерове награде Едварда Китинга.

„Фоторепортерску нову годину“ улепшаће и вест да је наш колега , фоторепортер Танјуга, господин Јарослав Пап, по ко зна који пут освојио награду за репортажу у категорији „Животна околина“ на престижном такмичењу најбољих медијских фотографа Србије и тиме доказао да је неприкосновени фотограф природе у нашој земљи.

Фото асоцијација Војводине

Фоторепортери Војводине