Izložba fotografija u Muzeju Vojvodine povodom „Fotoreporterske nove godine“

„Fotoreporterska nova godine“, koju decenijama naizmenično organizuju fotoreporteri “Dnevnika” i “Mađar Soa”, ove godine biće održana 26. decembra u 18. časova, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.

Posetioci „Fotoreporterske nove godine“ biće u prilici da vide izložbu fotografija „Čuvari uspomena i svedoci istorije“, i da se druže i razgovaraju sa poznatim imenima novosadske i vojvođanske fotografije.
.
Na izložbi će sa 100 fotografija biti predstavljeno više od 50 autora, koji su radili i stvarali u Vojvodini od Drugog svetskog rata do danas.

Ove je prvi put da se “Fotoreporterska nova godina” obeležava na ovakav način, i izvan “Dnevnika” i “Mađar Soa”.

Do ove godine manifestacija je bila zatvorenog tipa, njoj su mogli da prisustvuju samo fotografi i fotoreporteri ove dve medijske kuće i pojedine kolege iz dugih redakcija, i to isključivo po pozivu domaćina.

Zbog lošeg položaja fotografije i fotoreporterskog poziva , fotoreporteri su odlučili da izađu u javnost i da svojim izložbama, predavanjima i tribinama u narednom periodu pokušaju da poprave poljuljani ugled i položaj svoje profesije.

Rezultati udruživanja fotoreportera, njihovog izlaska u javnost, i prvih aktivnosti su već vidljivi. Foto asocijacija Vojvodine, za samo godinu i po dana postojanja upriličila je tri izložbe fotografija, u Novom Sadu, Kikindi i Nižnjem Novgorodu. Objavljena je knjigu o vojvođanskim fotoreporterima, koja je besplatno podeljena zaintersovanima i autorima koji se na ozbiljan način bave fotografijom u Srbiji i svetu.

Foto asocijacija je bila organizator i nedavnog predavanja dobitnika pulicerove nagrade Edvarda Kitinga.

„Fotoreportersku novu godinu“ ulepšaće i vest da je naš kolega , fotoreporter Tanjuga, gospodin Jaroslav Pap, po ko zna koji put osvojio nagradu za reportažu u kategoriji „Životna okolina“ na prestižnom takmičenju najboljih medijskih fotografa Srbije i time dokazao da je neprikosnoveni fotograf prirode u našoj zemlji.

Foto asocijacija Vojvodine

Fotoreporteri Vojvodine

 

Ostavite odgovor