Отворена изложба „Олуја – злочин који траје“

Изложба фотографија „Олуја – злочин који траје“ отворена у Новом Саду на Тргу слободе. Потресна сведочења предочиће најеминентинији српски фоторепортери. Изложба траје три дана.

Фото Дарко Дозет
Фото Дарко Дозет

Изложбу „Олуја – злочин који траје“ на Тргу Слободе у Новом Саду, поводом 20 година од војне акције у којој је протеран велики број Срба из Хрватске, отворили су председник Фото асоцијације Војводине Дарко Дозет и члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Вања Вученовић.

Организатрор изложбе је Фото асоцијација Војводине, а изложба је постављена у знак обележавања страдања више од 250.000 Срба који су у хрватској акцији „Олуја“ протерани са својих огњиишта 1995. године, преноси Танјуг.

Према речима Дозета, изложбу чини 70 фотографија чији су аутори фоторепортери Томислав Петернек, Ранко Ћуковић, Зоран Јовановић, Жељко Синобад, Јарослав Пап, Мартин Цандир и Дарко Дозет.

Фото: Јарослав Пап
Фото: Јарослав Пап

„Ја сам у време ‘Олује’ имао 18 година и нисам радио у медијима и у то време сам по сабирним центрима тражио своју бабу и свог деду, а на изложби сам представљен фотографијама од пре годину дана из крајева одакле су протерани Срби у ‘Олуји’, а које најречитије показују да та злочиначка акција никоме није донела добро“, рекао је Дозет.

Вања Вученовић је рекао да сви они који прослављају „Олују“, у ствари, славе „културу смрти и културу ништавила“.

„За разлику од њих, Србија слави живот и слави мир и због тога је Србија на победничкој страни у односу на злочинце који славе смрт“, рекао је Вученовић.

Фото Јарослав Пап
Фото Јарослав Пап

Фоторепортер Танјуга Јарослав Пап, присећајући се тих страшних дана пре две деценије, рекао је да су, иако је прошло 20 година, сећања на те догађаје изузетно јака.

„Колико год биле добре фотографије које су изложене и колико год њихови аутори били мајстори свог заната, не могу на прави начин дочарати сву трагедију кроз коју су ти људи прошли. Свима нама који смо у то време били на лицу места заувек је остао ожиљак на души“, рекао је Пап.

Након званичног отварања изложбе, сви присутни су, у знак сећања на жртве „Олује“ палили свеће поред споменика Светозару Милетићу.

Изложба ће на централном градском тргу у Новом Саду бити постављена наредна три дана.

                                                                                                                                                        Танјуг

Део телевизијских прилога о изложби „Олуја-злочин који траје“

РТС Културни дневник

25 минутни  прилог новосадске Телевизије Мост:


TАНЈУГ

ТАНЈУГ

Новосадска телевизија

 

КАНАЛ 9


РТВ Укључење у Новосадске разгледнице

РТВ Најава у јутарњем програму: