Otvorena izložba „Oluja – zločin koji traje“

Izložba fotografija „Oluja – zločin koji traje“ otvorena u Novom Sadu na Trgu slobode. Potresna svedočenja predočiće najeminentiniji srpski fotoreporteri. Izložba traje tri dana.

Foto Darko Dozet
Foto Darko Dozet

Izložbu „Oluja – zločin koji traje“ na Trgu Slobode u Novom Sadu, povodom 20 godina od vojne akcije u kojoj je proteran veliki broj Srba iz Hrvatske, otvorili su predsednik Foto asocijacije Vojvodine Darko Dozet i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović.

Organizatror izložbe je Foto asocijacija Vojvodine, a izložba je postavljena u znak obeležavanja stradanja više od 250.000 Srba koji su u hrvatskoj akciji „Oluja“ proterani sa svojih ognjiišta 1995. godine, prenosi Tanjug.

Prema rečima Dozeta, izložbu čini 70 fotografija čiji su autori fotoreporteri Tomislav Peternek, Ranko Ćuković, Zoran Jovanović, Željko Sinobad, Jaroslav Pap, Martin Candir i Darko Dozet.

Foto: Jaroslav Pap
Foto: Jaroslav Pap

„Ja sam u vreme ‘Oluje’ imao 18 godina i nisam radio u medijima i u to vreme sam po sabirnim centrima tražio svoju babu i svog dedu, a na izložbi sam predstavljen fotografijama od pre godinu dana iz krajeva odakle su proterani Srbi u ‘Oluji’, a koje najrečitije pokazuju da ta zločinačka akcija nikome nije donela dobro“, rekao je Dozet.

Vanja Vučenović je rekao da svi oni koji proslavljaju „Oluju“, u stvari, slave „kulturu smrti i kulturu ništavila“.

„Za razliku od njih, Srbija slavi život i slavi mir i zbog toga je Srbija na pobedničkoj strani u odnosu na zločince koji slave smrt“, rekao je Vučenović.

Foto Jaroslav Pap
Foto Jaroslav Pap

Fotoreporter Tanjuga Jaroslav Pap, prisećajući se tih strašnih dana pre dve decenije, rekao je da su, iako je prošlo 20 godina, sećanja na te događaje izuzetno jaka.

„Koliko god bile dobre fotografije koje su izložene i koliko god njihovi autori bili majstori svog zanata, ne mogu na pravi način dočarati svu tragediju kroz koju su ti ljudi prošli. Svima nama koji smo u to vreme bili na licu mesta zauvek je ostao ožiljak na duši“, rekao je Pap.

Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, svi prisutni su, u znak sećanja na žrtve „Oluje“ palili sveće pored spomenika Svetozaru Miletiću.

Izložba će na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu biti postavljena naredna tri dana.

                                                                                                                                                        Tanjug

Deo televizijskih priloga o izložbi „Oluja-zločin koji traje“

RTS Kulturni dnevnik

25 minutni  prilog novosadske Televizije Most:


TANJUG

TANJUG

Novosadska televizija

 

KANAL 9


RTV Uključenje u Novosadske razglednice

RTV Najava u jutarnjem programu: