Саопштени победници „Press photo Serbia“

Главна Награда на овогодишњем националном конкурсу за најбољу фотографију у медијима „Press Photo Serbia“ додељена је Марку Ђурици, фоторепортеру агенције „Ројтерс“,  за фотографију „Азиланти“.

У питању је фотографија која баца светлост на тренутак након преласка преко границе, откривајући емоционално стање и страхове оних који, борећи се за боље сутра, путују кроз Балкан ка Средњој и Западној Европи. Изрази лица азиланата и трзаји тела сугеришу тегобе једног живота  спремног на бег. Драматичност момента налази се између несигурне садашњости и стрепње која прати остваривање циља. Људи на фотографији су ухваћени на граници са Македонијом, близу Прешева од стране пограничне полиције након што су их турски шверцери прокријумчарили преко Грчке. Проблем са локалним властима је следећа препрека на њиховом путу. Гранично подручје, као топографска одредница, истовремено функционише као граница и у неком другом смислу. Тема илегалне емиграције, у контексту регионалне и међународне политике, баца у сенку њен значај на индивидуалном плану. Људски живот и осећања која га прате имају занемарљиву вредност. Ово дело акценат ставља на положај човека који је производ велике глобалне игре. Пратећи ту игру, заборавлили смо човека,  саопштио је жири овогодишњег такмичења.

Жири je радио је у саставу: Едвард Китинг, добитник Пулицерове награде, професори фотографије Бранимир Карановић и Александар Келић, Цветан Томчев, председник фондације „Бугарски прес фото“ и Звездан Манчић, председник Центра за развој фотографије.

За категорију Људи у вестима награде за фотографију освојио је Небојша Раус, а за репортажу Милош Перић.
За Портрет награду је освојио Зоран Петровић, а за репортажу Немања Панчић.  Јарослав Пап добитник је награде за репортажу о Околини, док је  Саша Чолић освојио награду за појединачну фотографију у истој категорији.
Награђени за репортажу и појединачну фотографију у категорији Живот су Сања Јовановић и Ненад Живановић
Награду за репортаћу у категорији Вести освојио је победник такмичења фоторепортер Марко Ђурица.

Отварање изложбе, и додела признања награђенима, биће одржано 23. децембра у 19.оо часова, у београдском Дому омладине.

ФАВ