Записи у времену

Изложба фотографија др Радивоја Симоновића биће отворена у свечаној сали Музеја Војводине, у Дунавској 35, 6. октобра у 19 часова, а повод је истоимена монографија којa је изашла из штампе.
Радивој Симоновић (1858-1950), лекар, фотограф, научник широких видика, полиглот. Интелектуалац великог калибра и савременик свих битних догађаја с краја 19. и почетка 20. века који су обележили модерну епоху. Дружио се са најзначајнијим људима који су оставили неизбрисиве трагове у историји и култури на нашим просторима!
Јован Цвијић, Васа Стајић, Лаза Костић и Ђорђе Натошевић, само су неки од њих. Клинички центар у Сомбору и данас носи име др Радивоја Симоновића.
simonovic2Заљубљен у фотографију, схватајући моћ фотографског материјала који остаје за вечност, са камером је пропутовао просторе Балкана, враћајући се некима као што је планина Велебит чак седамнаест пута.
Људи у свом природном окружењу, њихове ношње и обичаји, настамбе, послови које обављају, фотографије геоморфолошког и ботаничког садржаја само су део етнографског блага које је за овим изузетним човеком остало у поседу Музеја Војводине. Тачније, 1414 великих стаклених негатива, 1250 фотографија разврстаних у 14 албума и 32 клишеа.
За сада, из штампе је изашла прва књига његових фотографија које нас воде кроз просторе данашње Војводине, Срема, Бачке и Баната, затим кроз западни Срем, Славонију, Подравску и Подунавску Барању