Dodeljljene nagrade na festivalu reportaže

Svečanom dodelom nagrada u Apatinu je danas završen 17. internacionalni festival reportaže “Interfer 2012″.

Statuu boginje Zlatna Nika i plaketu za prvo mesto u kategoriji foto- reportaža dobio je fotoreporter Tanjuga Jaroslav Pap, za seriju izvanrednih fotografija “Jutro, šuma, rika”, saopštila je Direkcija festivala.

Godišnje priznanje za životno delo, statua Zlatna Nika, dodeljena je direktoru i glavnom uredniku “Večernjih novosti” Manojlu Vukotiću, dok je fotoreporteru istog lista Darku Dozetu pripala treća nagrada.

Zlatna Nika za izuzetan doprinos televizijskoj reportaži ove godine pripala je Jasmini Nikitović-Stojičić iz RTS-a, a specijalnu nagradu Zlatna Nika za negovanje reportaže kao novinarskog žanra žiri je dodelio reporteru Televizije Pink Mladenu Mijatoviću za seriju emisija “Crna hronika”.

Prvu nagradu u oblasti novinske reportaže osvojio je novinar “Presa” Mihailo Medenica.

Laureat u oblasti televizijske reportaže je Bojana Ranković (TV Prva), dok je najbolja radio reportaža bila “Medalja” Tomislava Santrača (Radio Beograd).

Nagradu za najbolju komercijalnu reportažu dobila je “Bitka za bebe”, čiji je autor Veran Matić (B92), dok je Gran pri dobio fotoreporter Goran Tomašević (Rojters, “Sirija na licu mesta”).

Ove godine pristiglo je oko 280 radova u svih pet takmičarskih kategorija: televizijska, novinska, radio, foto i komercijalna reportaža.

Pored reportera iz Srbije na festivalu, koji je počeo 12. oktobra, učestvovali su i novinari iz regiona i Evrope – Velike Britanije, Francuske, Rusije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore, BiH, Makedonije, i vanevropskih zemalja – Koreje, Indije, Irana, Šri Lanke, Gabona.

Žiri festivala činili su TV kritičar Branislava Džunov, književnik Pero Zubac, slikar Nino Kusturica, TV reditelj Tamara Popov i novinar Dragan Jerković.

Ostavite odgovor