Додељљене награде на фестивалу репортаже

Свечаном доделом награда у Апатину је данас завршен 17. интернационални фестивал репортаже “Интерфер 2012″.

Статуу богиње Златна Ника и плакету за прво место у категорији фото- репортажа добио је фоторепортер Тањуга Јарослав Пап, за серију изванредних фотографија “Јутро, шума, рика”, саопштила је Дирекција фестивала.

Годишње признање за животно дело, статуа Златна Ника, додељена је директору и главном уреднику “Вечерњих новости” Манојлу Вукотићу, док је фоторепортеру истог листа Дарку Дозету припала трећа награда.

Златна Ника за изузетан допринос телевизијској репортажи ове године припала је Јасмини Никитовић-Стојичић из РТС-а, а специјалну награду Златна Ника за неговање репортаже као новинарског жанра жири је доделио репортеру Телевизије Пинк Младену Мијатовићу за серију емисија “Црна хроника”.

Прву награду у области новинске репортаже освојио је новинар “Преса” Михаило Меденица.

Лауреат у области телевизијске репортаже је Бојана Ранковић (ТВ Прва), док је најбоља радио репортажа била “Медаља” Томислава Сантрача (Радио Београд).

Награду за најбољу комерцијалну репортажу добила је “Битка за бебе”, чији је аутор Веран Матић (Б92), док је Гран при добио фоторепортер Горан Томашевић (Ројтерс, “Сирија на лицу места”).

Ове године пристигло је око 280 радова у свих пет такмичарских категорија: телевизијска, новинска, радио, фото и комерцијална репортажа.

Поред репортера из Србије на фестивалу, који је почео 12. октобра, учествовали су и новинари из региона и Европе – Велике Британије, Француске, Русије, Аустрије, Бугарске, Румуније, Црне Горе, БиХ, Македоније, и ваневропских земаља – Кореје, Индије, Ирана, Шри Ланке, Габона.

Жири фестивала чинили су ТВ критичар Бранислава Џунов, књижевник Перо Зубац, сликар Нино Кустурица, ТВ редитељ Тамара Попов и новинар Драган Јерковић.