Изложба фотографија Ђуле Брежана „Поглед у дубину камена и воде“

Изложба фотографија Ђуле Брежана (1909-1970.) под насловом „Поглед у дубину камена и воде“. биће свечано отворена У среду, 27. децембра 2023. године, у 20 часова, у Музеју Војводине, Дунавска 37.

Изложба приказује стваралаштво овог великана новосадске фотографије настало на Петроварадинској тврђави током 50-их година ХХ века.

Поставка је подељена у три тематске целине. Прва целина је посвећена простору и објектима Петроварадинске тврђаве као сталној инспирацији фотографа. У другој целини је приказан уметнички живот на тврђави: сликари, вајари, „Атеље 61“, снимање филма према роману Жил Верна…Док трећу целину представљају забелешке са првих експедиција у подземне ходнике и галерије Петроварадинске тврђаве.

Организатор изложбе је Музеј Војводине, а аутори су музејски саветник  Дарјуш Самии , виши кустос историчар Дејан Болорин  и Чила Давид фоторепортерка дневног листа „Мађар со“.

Јулије Ђула Брежан рођен је 1909. године у Новом Саду.Један је од зачетника новинске фотографије у Војводини. Фотографијом се бави од 1939. године и врло брзо се сврстава у ред најзначајних стваралаца у Југославији.

Више од двадесет година био је запослен као фото-репортер у дневним новинама „Мађар Со“.

Оснивач је новосадског Друштва фото и кино аматера. Поред мноштва међународних изложби и награда, Брежан је и носилац Ордена рада са сребрним венцем за заслуге у новинарству. 1960. године Међународна организација за уметничку фотографију доделила му је титулу АФИАП. Умро је у Новом Саду 1970. године.

Поставка траје до средине јануара 2024. године.