ЈАН ВАЛО „НА ПУТУ СУДБИНЕ“

У Галерији Словачког народног дома у новосадском насељу Кисач, у суботу,  26. маја у 19.00 часова биће отворена изложба фотографија „На путу судбине“, чији је аутор Јан Вало, фотограф који је, последњих пет година, својим радовима обележио сва значајнија фотографска такмичења, а први пут се јавности представља самосталном изложбом.
Изложбу, на којој ће бити приказано тридесетак фотографија великог формата отвориће Томислав Петернек, доајен југословенске и српске фотографије, посетиоци Галерије СНД, изложбу ће моћи да је погледају до 25. јуна.

Јан Вало у објективу Јована Његовића Дрндака

Јан Вало (Биографија)

Рођен 29. новембра.1964. године у Кисачу, где је завршио основну школу на свом матерњем, словачком језику. По завршетку основне школе , наставио школовање у Новом Саду, где је завршио Средњу електротехничку школу ’’Михајло Пупин’’. Школовао се и на Вишој електротехничкој школи у Суботици, Прво запослење нашао је у „Електровојводини“ у Новом Саду, у данас издвојеном делу предузећа „Енерготехника Јужна Бачка“. Ожењен је, има кћерку Драгану.
Валово интересовање за фотографију, резултат је невероватног сплета околности, и израз је његове неуништиве воље за животом и трагања за лепотом. Вало је, наиме, радећи као електромонтер, 1994. тешко настрадао од удара струје напона 35.000 волти и пад са 30 метара високог далековода и један је од ретких људи који је овакву несрећу преживео. После велике борбе за живот, преживљене клиничке смрти и десетодневне коме, ’’вратио се’’ својој породици, а после двогодишњег опоравка и послу у своју матичну фирму, где од тада ради на пословима пројектовања. Своје место нашао је и у маркетингу, пре свега захваљујући фотоапарату, који му је помогао да преброди најтеже дане опоравка.
Сам Вало каже како његова љубав према фотографији датира још из основне школе, где се као члан фото-секције први пут срео са фото-апаратом, филмом и мрачном комором… Интезивније се поново посвећујем фотографији како би забележио успехе своје кћерке Драгане у пливачком спорту… Већ тада је, како каже, схватао да фотографија може бити и нешто више.
Данас је члан Фотографског клуба Војводина, „Групе 32“ и Фото Савеза Србије.
Учесник је многогобројних изложби и фото-конкурса под покровитељствима Фото савеза Србије и Међународне федерације за уметничку фотографију.

– Фотографију посматрам као целину, ако је доживим. Тада то значи да она ’’има’’ уживање у тренутку стварања, за време ’’замрзавања’’ тренутка и на крају кад остане ’’жива’’ како за мене а тако исто и за посматрача…. – овако Вало описује свој фотографски рад

Фотографија Јан Вало

 

Јан Вало у објективу Дарка Дозета

Драган М. Бабовић, уважени српски фотограф овако говори о раду овог необичног уметника:

Јан Вало, фотограф из Новог Сада, познат је по фотографијама на којима доминира човекова фигура у великом простору.
Од раног детињства Јан Вало је показивао склоност ка уметности, а посебно ка сликарству. Животне прилике су га, међутим, одвеле на другу страну. У једној несрећи на раду нашла се клица из које је изникла већа слобода да се окрене својим ранијим склоностима везаним за фотографију. Урођени таленат нашао је нови начин изражавања. Кроз предности које му је пружила савремена технологија Јан се у потпуности посветио овој уметности, која као да је чекала баш њега. У њој је нашао не само нови смисао већ и радост живота. Као члан Фотографског клуба Војводина почео је да шаље фотографије на домаће и међународне конкурсе и да добија и награде.
Пишући о Јану, назвао сам га „хроничарем тешких времена”. Прошло је од тада не баш мало, а. Јан је наставио предано да истражује душу војвођанског пејзажа у коме доминира равница на коју се надвија небо пуно тешких облака. Ту и тамо равницу пресецају контуре дрвета, травке, човек. Промоли се и понеки сунчев зрак. У градском пејзажу Јан је наставио да истражује игру ритмова архитектонских облика, али и ту је увек човек, случајни пролазник, бициклиста. Дакле човек, људска фигура, а највише његова контура, јесте његово крајње одредиште, центар свих фотографија.