Отворена изложба Новосадске улице

Изложба фотографија „Новосадске улице“ отворена је синоћ у Историјском архиву града Новог Сада. Изложбу је у испуњеном холу архива, пред ауторима и многобројним љубитељима фотографије, отворила начелница Управе за културу града Новог Сада Зорица Шијак . Шијак је поздрављајући окупљене захвалила свим новосадским уметницима и посленицима у култури што доприносе да Нови Сад буде српска и европске престонице културе.  Шијак се укратко  осврнула и на досадашње више него значајне резултате у унапређењу културне понуде Новог Сада, те истакла да ће Град и даље наставити интензивно да улаже у културу.

Присутне је на отварању поздравио и директор архива, историчар Предраг Ђурђев, који је изразио задовољство јер је изложба баш у архиву града и да по њему не би било ни логично да изложба која носи ово име буде у неком другом простору. Ђурђев је апострофирао значај фотографа и фотографија за очување сећања и културног идентитета и нагласио да су фотографи увек радо виђени гости у новоизграђеном савременом здању архива каквим се не може похвалити ниједан град на Балкану.

Селектор овогодишње изложбе, Дарко Дозет, рекао је,  да се на конкурс одазвало више од 40 аутора, а да је од неколико стотина пристиглих радова на изложбу уврстио 61 фотографију од 27 светлописца. Дозет је додао да се Фото асоцијација Војводине организацијом изложбе „Новосадске улице“, трећу годину за редом, труди да Нови Сад осветли из неког другог, мање познатог угла.

На изложби су заступљени радови: Александра Василића, Анице Жупунски, Бранислава Лучића, Весне Раонић, Горана Јорданског, Гордане Јовић Атлагић, Гордане Нејгебауер, Дејана Чавића, Драгана Лелеша, Душана Живкића, Златка Вицковића, Ивана Стојановић, Јана Валоа, Маје Томић, Марине Станчевић, Мартина и Матије Цандира, Мирослава Петровић, Недељка Марковића, Николине Осмић, Рајка Каришића, Слађане Пантелић, Снежане Лерх, Снежане Лукић, Татјане Лелић и Чиле Давид.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати, бесплатно, радним данима од 8 до 16 часова све до 6.децембра.

Фото:ФАВ/ Мартин Цандир