Изложба посвећена Хималајима

Најава изложбе фоторепортера и планинског водича Александра Рашина
Најава изложбе фоторепортера и планинског водича Александра Рашина

Изложба фотографија Лазаревчанина Александра Рашина „Небу под облаке – Моји Хималаји” биће отворена у петак 16.3.2023. године, у Арт галерији Центра за културу Алексинац.

Фото Александар Рашин
Фото Александар Рашин

На 25 колор фотографија великог формата биће представљен живот Непала, који је Рашин као вођа експедиција, походио десетак пута. Рашин је један је од ретких Срба који је прешао „границу смрти“, границу од 8.000 метара надморске висине. Попео је хималајски врх Манаслу 8163 мнв, а на успону на Монт Еверест морао је да одустане неколико стотина метара пре циља.

Рашин, иначе рођени Беранац, ради на позицији фоторепортера Електро привреде Србије, образовао се на Рударско-геолошки факултету у Београду, потом је због љубави према камери и фотоапарату завршио Филмску академију „Дунав Филм”, а затим дипломирао и пословну информатику.

„Иако је на свим планинарским походима сваки грам велики као кућа ја се ни тада не растајем од своје фото и видео опреме, јер чему све то ако није забележено за вечност“- истиче Рашин.

Рашин је додао да је током дугогодишњег планинарског искуства имао прилику да фотографише планинске пределе на неколико континената. Чак девет пута је водио експедиције у Аргентину на чувену Аконкагву, шест пута на ирански Дамаванд, по неколико пута на амерички Денали, руски Елбрус, францски Мон Блан, турски Арарат и многе друге, међутим земља која је на њега оставила посебан утисак је Непал и неизбежни Хималаји.

„За мене Хималаји нису само планине, ту су људи, обичаји, моји лични порази и успеси. Ово је прича о Непалу и Хималајима кроз мој објектив“ – истакао је наш чувени високогорац, иначе вођа новоосноване српске високогорске репрезентације и начелник Службе водича Планинарског савеза Србије.

Александар Рашин, фоторепортер и планински водич на Хималајима
Александар Рашин, фоторепортер и планински водич на Хималајима
Хималаји. Фото Александар Рашин
Хималаји. Фото Александар Рашин