Бачки Моноштор бисер Горњег Подунавља

Изложба фотографија посвећена Бачком Моноштору, бисеру Специјалног резервата природе “Горњем Подунављу”, који је од јуна 2017. године заштићен и од УНЕСКО-а, биће отворена у Архиву Војводине 26. децембра у 19. часова, у улици Жарка Васиљевића 2а, у Новом Саду.

Изложба је резултат рада 14 реномираних фотографа Фото клуба “Рада Крстић” из Сомбора и Фото асоцијације Војводине из Новог Сада који су током јесени боравили на Другом фото сафарију у Бачком Моноштору. Заинтересовани ће на изложби имати прилику да виде радове: Дарка Дозета, Душана Козодеровића, Горана Бараћа, Горана Мулића, Иштвана Вирага, Јарослава Папа, Јована Ђикића, Лидије Андрејев, Ненада Михајловића, Петра Замбоа, Радивоја Хаџића, Роберта Гетела, Слађане Пантелић и Снежане Лерх.

На изложби ће се обратити познати фотограф природе Јарослав Пап који деценијама своју инспирацију највећим делом проналази баш у тим крајевима, организатор сафарија Зденка Митић председница удружења “Подунав” и дипломирани еколог “Вања Петковић” рођена Моношторка и председница хуманитарно еколошког удуржења “Чепом до осмеха”

Главни циљ организовања фото сафарија и пратећих изложби је да локална заједница у сарадњи са фотографима и фото удружењима, здружено, визуелним стваралаштвом промовише очување културне баштине локалног становништва и природна богатства УНЕСКО Резервата Биосфере „Бачко Подунавље“ али и да допринесе популаризацији туристичких потенцијала тог региона.

Моноштор је село на северо-западу Војводине које је захваљујући својим мештанима до данас успешно сачувало склад природе и традиције у начину живота. Поред већинског становништва – хрватских Шокаца, у селу живе и Срби, Роми, Мађари, Немци, који кроз народне обичаје, ношње, песме, плес, говор, традиционалне занате и јаку везу са природом , која окружује село, негују своје културно наслеђе. Моноштор је на територији града Сомбора водеће село по развоју туризма.

Моноштор, поетски настројени кажу и село на седам Дунава. Богато је разноврсним бидоверзитетом. Посебним га чини то што је оно једно велико острво, окружено Дунавом, каналима и ритским шумама .

Са које год стране да желите да уђете у село морате прећи мост те га то чини посебно занимљивим. Седам Дунава о којима круже многе легенде и анегдоте су са западне стране канал Дунав-Тиса-Дунав, са северне према истоку Канал „Краља Петра“, данас Велики бачки канал, с источне „Киђош“ који долази из Мађарске – Стари Дунав, Дунавац, Уставе.

Резерват представља једно од последњих уточишта за живи свет везан за поплавна подручја. У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, 9 врста гмизаваца, огроман број бескичмењака, од којих се издваја фауна лептира са преко 60 врста дневних лептира и више од 1000 биљних врста…

Покровитељи Фото сафарија су Месна заједница Бачки Моноштор и град Сомбор, а изложбе Управа за културу града Новог Сада.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 20. јануара 2019.