Фоторепортерскa новa годинa

Поводом Фоторепортерске нове године, коју више од четири деценије наизменично организују фоторепортери дневних листова “Дневник” и “Мађар со”, у Музеју Војводине (Дунавска 37),  у среду 23. децембра у 17 часова, биће отворене две изложбе фотографија: “Објективно” и “Омаж новосадским светлописцима”.

Тридесет активних фоторепортера биће представљено изложбом “Објективно” на којој ће у галерији бити изложено 60 фотографија. Осим аутора који или раде или су поникли у две највеће новинске куће у Војводини,  биће изложени и радови фоторепортера који раде за: “Вечерње новости”, “Тањуг”, “Блиц”… , а живе и  стварају у Новом Саду.

Међу врсним фоторепортерима је и шест дама: Ана Лазукић, Чила Давид, Александра Ерски, Каћа Лазукић, Јелена Ивановић и Гордана Јовић.

Биће изложени и радови Новосађана који су одавно доказани на просторима бивше Југославије и који су освојили мноштво значајних награда: Андраша Отоша, Јарослава Папа,  Мартина Цандира, Маћаш Немета, Бранка Лучића, Саболча Дудаша, Слободана Милетића …

На изложби су и “Дневниковци” средње генерације који непрестано “бдију” над Новим Садом: Слободан Шушњевић, Радивој Хађжић, Филип Бакић, те Горан Мулић и Илија Рамић, аутори  које познаје сви паори и планинари широм Србије.

Иако су одавно у пензији, Боривој Миросављевић и Геза Ленерт и даље  снимају, едукују младе и учествују на изложбама.

Част млађе генерације на изложби “бране” Александар Камаси, Роберт Гетел, Ненад Михајловић, Влада Јовановић, Срђан Срђанов и Дарко Дозет.

На изложби је заступљен и Велимир Меда фоторепортер који је своју комплетну фото архиву, коју је деценијама стварао за потребе “Вечерњих новости”, поклонио Музеју Војводине.

Хол Музеја Војводине резервисан је за Изложбу “Омаж новосадским светлописцима”. Посетиоцима ће са четрдесет  фотографија бити представљен делић стваралаштва  једанаест фототорепортера који више нису међу живима, а својим радовима су обележили једну епоху.

Иако физички нису са нама њихово богато стваралаштво, без којег би било немогуће замислити савремену историју Новог Сада и Војводине, нас непрестано подсећа на њих.

Радови Ифју Габора, Јована Вајдла, Гаврила Грујића, Боре Војиновића, Ђуле Брежана, Гезе Барте, Стевана Лазукића и других великана, одавно су заслужили да украшавају Музеј фотографије, а да се њиховим стваралаштву посвете стручне службе Архива фотографије, на жалост у Новом Саду, а ни у Србији, не постоји ни један ни други.

Организатори овогодишњих изложби и прославе су Фото асоцијација Војводине и дневни лист “Мађар со”.

Сви заинтересовани изложбе могу да погледају до 15. јануара. 2016.

(крај)