УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ, ОФА: Посланици, не укидајте ауторска права фотографима

Удружење новинара Србије (УНС), Удружење фоторепортера Србије (УФОС), Фото-асоцијација Војводине (ФАВ), Центар за развој фотографије (ЦРФ) и Организација фотографских аутора (ОФА) траже од народних посланика Народне скупштине Републике Србије да на сутрашњем заседању гласају против предлога аутентичног тумачења члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима који је Скупштини доставио Одбор за уставна питања и законодавсто.

Усвајањем поменутог аутентичног тумачења, Скупштина би прихватила да фотографија „која се појављује и преузима у електронском облику, без обзира да ли је оригинална духовна творевина“ изгуби ауторско-правну заштиту. На тај начин, једино аутори фотографија (од свих аутора ауторских дела) били би лишени ауторско-правне заштите.

Такође, усвајањем оваквог тумачења, Закон о ауторским и сродним правима биће противречан самом себи јер је у члану 2, став 2. фотографија посебно истакнута као ауторско дело.

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ и ОФА питају народне посланике да ли су спремни да преузму одговорност, када фотографима одузму заштиту ауторских права, за одштете које би држава Србија морала да им због тога надокнади уколико правду буду тражили у Европском суду за људска права?

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ и ОФА указују на чињеницу да је овакво тумачење донето без јавне расправе, без консултовања струке и да представља произвољно тумачење закона, тим пре што није консултован ниједан ауторитет у овој области.